fbpx

Hvad er en målgruppe? Og hvorfor er det vigtigt for din videoproduktion?

Hvad er en målgruppe? Og hvorfor er det vigtigt for din videoproduktion?

Det første man altid skal tænke over, når man skal producere film for et publikum er, hvilken målgruppe man prøver at ramme. Hvis ens svar på spørgsmålet er: ”Så mange som muligt”, har man ikke tænkt sig godt nok om. Prøver man at ramme alle, ender man med at ramme ingen. Et tilvalg af en bestemt gruppe vil sandsynligvis ofte resultere i et fravalg af en anden gruppe. Så hvem er en målgruppe? Og hvorfor er det så sindsygt vigtigt for dit brand og for din videoproduktion? Det handler dagens blogindlæg om. Læs med!

Hvad er en målgruppe? Og hvorfor er det vigtigt for din videoproduktion?

Hvad kan et eksempel på en målgruppe være?

Hvis vi kigger på høretelefonmærket Wavell, er de meget bevidste om, hvilken målgruppe de prøver at ramme. Wavell laver høretelefoner, som jeg er sikker på, at stort set alle kunne have glæde af.

Vores Wavell reklamefilm kan ses her.

Alle lytter til musik – og alle har en telefon. Derfor skal alle også bruge et par ordenlige kvalitetshøretelefoner. Dog har mange stadig en holdning til, hvordan de skal se ud, hvordan de skal sidde og hvilken brandidentitet, de gerne vil forbindes med. Derfor er Wavell nødt til at træffe nogen valg om en målgruppe.

Når man træffer et valg om en bestemt målgruppe, vil det tit have den konsekvens, at nogle andre vil vælge brandet fra. Men det behøver ikke nødvendigvis være en dårlig ting. For hvis det lykkedes at fange en bestemt målgruppe, som virkelig kan identificere sig med brandet Wavell, vil de mennesker også betale det, som Wavells høretelefoner koster – og mere til!

Wavell. Hvad er en målgruppe? Og hvorfor er det vigtigt for din videoproduktion?

Din målgruppe er villige til at betale mange penge for et produkt, som de kan identificere sig med!

Et eksempel vi har på dette er et afsnit af programmet: ”Fra 1-Værelses Til Strandvilla” på TV2. Kort fortalt handler programmet om at en gruppe mennesker, der skal renovere et hus/lejlighed, som til sidst skal sælges så dyrt som muligt. Her handler det om at renovere flottest, for så at sælge dyrest. Her vælger en af deltagerne at farve gulvet i en lejlighed sort – til stor forundring for de andre deltagere. Men som han forklarer det, er der helt sikkert en masse, som vil vælge lejligheden fra på grund af det sorte gulv, men de mennesker, som virkelig forelsker sig i et sort gulv, vil være villige til at betale store penge for lejligheden, fordi de bare må eje det!

Tilbage til Wavell…

Deres høretelefoner er der god bas i, de sidder perfekt i øret, de har et råt look og så er de trådløse. (Wavell har ikke betalt mig for dagens blogindlæg – jeg er bare fan). De er derfor ideelle til træning (modsat Airpods, som meget nemt falder ud af øret). Og derfor har Wavell valgt en målgruppe, der kan identificere sig med kompromisløs træning, og som samtidigt går op i et rustikt look og gode features.

Unge mennesker er primært den målgruppe, som går mest op i træning og brands, og det er derfor primært den målgruppe, Wavell gerne vil sælge til.

Vores reklamefilm for Wavell er meget simpel og er mest en stemningsfilm over en hverdag for en gennemsnitlig Wavell-bruger. Men den giver seeren en fornemmelse for brandets værdier. Og hvis værdierne er noget seeren kan identificere sig med, vil vedkommende sikkert gerne have et par, så han eller hun kan komme med i klubben.

Filmen i sin helhed egner sig ikke særligt godt til sociale medier. Facebook-brugerne er meget selektive og utålmodige, og derfor er reklamefilmen for Wavell for lang og for simpel. Mht. reklamefilm og de sociale medier, så fungerer det bedre at lægge hele reklamefilmen ud på brandets hjemmeside, mens enkelte bidder fra reklamefilme klippes om til fem-seks små reklamefilm, som så kan lægges op på sociale medier som Instagram og Facebook.
Læs eventuelt blogindlæget: “Hvordan laver du dine egne reklamefilm til sociale medier?” for at blive klogere på den del.

Hvad er en persona? Og hvordan kan du bruge en persona til at forstå din målgruppe bedre?


Det er vigtigt, inden man starter sin videoproduktion, at tænke over, hvem reklamefilmen skal henvende sig til?

Lav gerne en persona eller avatar, der er opdigtede personer, som du selv skaber, og som skal repræsentere din ideelle kunde i din butik, dvs. din målgruppe tænkt som en enkelt person. Hvis vi tager Wavell, så kunne deres persona-beskrivelse ser sådan her ud:

Jesper på 23. Han er modebevidst og går op i kvalitet og stærke brands. Han interesserer sig for teknologi og undersøger altid markedet for de bedste produkter til den bedste pris. I sin fritid læser han til økonom på universitetet og går til crossfit fire gange om ugen.

Har man har lavet en beskrivelse som denne om sin ideelle målgruppe, bliver filmen meget nemmere at lave. Vi kan forestille os Jespers værdier og humor. Vi ved, hvad han bliver underholdt af og hvilke salgsargumenter han godt kan lide at høre. Måske sælger vi ikke et par høretelefoner til Berit på 44 år, men det er okay, for Jesper forstår os!
Og han forstår os i sådan en grad, at han bliver ambassadør for branded blandt andre i hans egen vennegruppe, som han ved, også gerne vil være en del af brandet Wavell.

Hvad er en målgruppe? Og hvorfor er det vigtigt for din videoproduktion?

Hvad er den vigtigste huskeregel, når du skal skrive din reklamefilm?

Når vi kender målgruppen, som vi skal ramme med vores reklamefilm, kan reklamefilmen jo handle om en million ting! Kun fantasien sætter grænser. Vi ved bare, at Jesper skal kunne lide reklamefilmen. Men han skal også kunne huske reklamefilmen og produktet, hvilket er meget vigtigt. Der kan gå lang tid fra han ser reklamefilmen, til han køber produktet, og hvis produktet i reklamefilmen er gået i glemmebogen, har det været spildt arbejde.

Her har jeg en rigtig god huskeregel, hvis man skal sørge for, at personen husker brandet man reklamerer for:

Det skal være umuligt at genfortælle plottet for reklamefilmen uden at få produktet med i beskrivelsen.

Det vil sige, at produktet skal indgå i historien, så man ikke kan forklare, hvad der skete i reklamefilmen – uden man nævner produktet. Et godt eksempel på dette er L’easy’s reklamer med Luffe og Sjanne.

Reklamefilm som gør det rigtigt!

Luffe smug-ryger da Sjanne kommer forbi. Han stikker cigaretten i lommen, da Sjanne spørger, om hun ikke gerne må købe en computer. For at slippe af med hende hurtigt, da der er ved at gå ild i hans bukser, siger han ja. Her er det umuligt at forklare historien uden at få computeren med. Samtidigt er filmen sjov – man husker den.

Hvis reklamefilmen skulle have været helt perfekt, skulle det have været mere tydeligt i deres dialog, at computeren helst skulle være fra Leasy, da en computer kan købes mange forskellige steder fra mange forskellige brands.

(Et andet eksempel på en sjov reklamefilm, hvor du ikke kan genfortælle historien uden at få produktet med, er vores egen reklamefilm for Gram Slot Havregryn, som kan ses her)

Reklamefilm som gør det forkert!

Et eksempel på en reklamefilm, som efter min mening, hverken rammer produktets målgruppe eller har en mindeværdig historie, er da Sidney Lee skulle sælge brød for Kohberg.

For det første: De der køber brød, er typisk mødrene i familerne. Så at bruge Sidney Lee, der er en person, som mødrene enten syntes er sindssygt irriterende, eller som de måske slet ikke ved hvem er, er helt forkert. Man rammer ikke målgruppen.
For det andet, så er historien, at en træls type med bandana ikke kan udtale navnet på det han prøver at sælge. Godt nok siger speakeren og Sidney navnet ’Kohberg’, men det er ikke det der huskes. Du husker, at han ikke kan sælge brød. Det kunne lige så godt være konkurrentens brød, som han står med.

Reklamen har, efter min estimering, kostet omkring en halv million (de har nok lavet flere i samme omgang). At man kan bruge så mange penge, uden at have gjort sig nogen tanker om målgruppe og lavet en historie, hvor man efterfølgende ikke kan huske produktet, er jeg meget uforstående overfor.

Der er mange andre eksempler på rigtig sjove reklamefilm, men hvor du ikke nødvendigvis husker produktet, men kun husker reklamefilmen. Det er ikke altid nok. Med mindre at reklamefilmen er så sjov, at den går viralt, så der er mange øjne på den, at en procentdel vil undersøge hvad produktet er.

Hvad er en målgruppe? Og hvorfor er det vigtigt for dit brand?

Så som opsummering:

Husk at gør dig en masse overvejelser om, hvem din målgruppe er. Lav en persona, som er din målgruppe kogt ned til én person, så du bedre forstår hvem det er du prøver at sælge til. Og til sidst. Prøv at tænke dit produkt ind i reklamefilmens historie på sådan en måde, at man ikke kan genfortælle reklamefilmen uden at nævne produktet du reklamerer for!

Vi vil rigtig gerne hjælpe dig med den jungle, som det kan være at sælge et produkt på en god og ordentlig måde – gennem reklamefilm. Har du nogen spørgsmål, så tag endelig kontakt til os – vi finder ud af det med målgruppe og historie sammen. ?

Comments

There are no comments yet.

Leave a comment